Spoljašnje roletne

Razlikujemo aluminijumske roletne i PVC roletne, kao i roletne koje su kombinacija ova dva materijala. Osnovni djelovi roletne su kutija vodice i lamele.

Aluminijumska kutija je urađena od aluminijumskog lima. Termo kutija koja se ugrađuje na prozorima radi se od dva lima koji su spojeni termo izolacijom. PVC kutija za roletnu je plastična, i samim tim ima odličnu termo izolaciju. Na unutrašnjem poklopcu još se dodatno postavlja stiropor za izolaciju.

Vodice od oba materijala u sebi imaju kanale sa četkicama. Postavljaju se radi manjeg otpora pri kretanju lamela.  Zbog buke takođe. Aluminijske lamele su punjene poluuretanom radi bolje termo izolacije.

PVC lamele se ne koriste za velike širine roletni.

Spoljašnjim roletnama možemo upravljati na dva načina:  povlačenjem trake (kanapa), ili pomoću elektromotora.

Kod upravljanja elektromotorom imamo olakšavajuce mogućnosti. Pritiskom na dugme regulišemo daljinsko upravljanje kao i podešavanje sistema za programiranje.

Spoljašnje kutije roletne se mogu raditi kao odvojeni dio na fasadi ili nadgradna direktno u ravni prozora. Ona je sastavni dio prozora. Nadgradna kutija pričvršcena je za stolariju sa gornje strane i montira se kada i prozor. Pogodnost ove roletne je što je kutija u ravni prozora. Shodno tome, moguće je iz estetskih razloga sakriti fasadom. Spoljašnja ugradna kutija je odvojeni dio, koji se radi kod postojeće stolarije. Može se montirati iznad prozorskog otvora, ili u prozorskom otvoru na štok prozora. Ovaj tip roletne je pogodan za ugradnju na prozorima gdje nema roletne.

Kutije za roletne se proizvode u različitim bojama kako bi zadovoljili sva arhitektonska rješenja. Tačnije, primjenu modernog i tradicionalnog izgleda. Otporne su na koroziju, lako se održavaju i imaju dug vijek trajanja.

PVC - unutrašnja kutija roletne